11 hely, amiért érdemes Ráckeve és Térségét választani a hosszú hétvégén is.

 

Ráckeve és térsége hazán egyik legcsodálatosabb, ám de legkevésbé ismert területe. A Budapesttől kevesebb, mint 50 km-re fekvő területen a hatalmas tornyoktól kezdve, a római kori kikötőn keresztül a Duna- part és a pusztai világ is egyaránt megtalálható. Mi mást kívánhat az ember a hosszú hétvégére. Válogasson kedvére az alábbi úti célok közül.

 

 

 1.  Játszóterek és hamisítatlan Magyar Puszta Apajon

Apajon található Magyarország egyetlen szoloncsák-szikes összefüggő pusztája, amely ritka növény- állattársulásoknak kedvez: túzok, szürke marha, racka juh, mangalica, apaji ménes. Érdemes kirándulásokon megismerkedni a vidékkel, és megtekinteni a falutól dél-nyugatra hosszan elnyúló, északi- déli irányú dombon lévő, keleti templom romjait, amelynek északi oldalán felismerhető a cinterem. A templom valószínűleg Alsóapaj falu egyháza volt. Az elmúlt évek fejlesztései nyomán csodálatos játszóterek létesültek a településen, melyeket nem csak a helyiek, de a környék más településeikről érkezők is előszeretettel használják.

 2. Református templom Áporkán

Az Áporkai református templom 1785-ben épült késő barokk stílusban. Tornyát az 1837-es bővítéskor emelték. A templombelső késő barokk fapadjai az épülettel együtt műemléki védelem alatt állnak.

 

  

 

3. Petőfi Sándor Emlékház Dömsöd

Petőfi Sándor hazánk egyik legmeghatározóbb költője, életében többször látogatott el Dömsödre, barátaihoz. Számos költemény és próza született azokból az élményekből melyeket ez idő alatt szerzett. A múzeum épülete Petőfi születésének évében 1823-ban épült. A négy helyiségből álló múzeumban, nem csak Petőfivel kapcsolatos emlékeket találhatunk, hanem a szüleihez kapcsolódó ritka relikviákat, és a kor bútorait is megcsodálhatjuk.

  

4. Angyalos ház Kiskunlacháza

A ház 1906-ban épült. A csúcsíveket imitáló vakolatdíszítés, a kétoldalt álló-lebegő asszonyalakok a gótikus épületszobrászatot idézik. A XIX-XX. század fordulóján virágzó stíluskeverés, az eklektika, illetve a historizmus hatása érezhető az épület stílusán. A csúcsíveket tartó nőalak két példányát Krízsik András 1920-21-ben mintázta szerelméről, későbbi feleségéről. Kizárólag a hosszú hétvégére való tekintettel látogatható a gyűjtemény október 23-án délután valamint október 25-én délután.

   

 

5. Szerb Ortodox templom Lóréven

Lórév a magyarországi szerb nemzetiségek „fővárosa”. Kiváló példa arra, hogy miként tud több nép együtt élni egymás mellett. A Duna közelsége mindig is meghatározta a helyiek életét, így tisztes megélhetést biztosított a halászat és a komp okozta átkelő forgalom. A falu templomát még a XVIII. század végén építették és 1895-ben újították fel. Az egyhajós, homlokzati tornyos copfstílusú szerb ortodox templom ikonosztázai a XIX. század második feléből a felújítás alatt kerültek oda.

  

6. Érintetlen természet Makádon

Makád a Csepel-sziget leg délibb települése, három irányból víz veszi körül. Nyugatról a Nagy-Duna, keletről a Ráckeve-Soroksári Dunág határolja, délről pedig ezek összefolyása található. A makádi tájban a vizek, tavak, mocsarak elhelyezését nagyszerűen ismerteti Bél Mátyás (1684-1749) a XVIII. századi magyar tudományos világ egyik kiemelkedő egyénisége. „... a folyó nagyobb medre pedig közeledik a faluhoz – köztük erdő és mocsár foglal helyet- mocsár, melyet ugyancsak a Duna a sziget végétől egészen a faluig térít vissza, egy visszahajló ágával, amely az erdőt veszi körül, s mintegy új sziget gyanánt választja el a szárazföldtől.”

 

7. Tűztorony kilátó Ráckevén

2009 júniusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Ráckeve régi városházi épületének tornyában található Tűztorony-kilátó. A közel 40 méteres magasságból megtekinthető panoráma egyedülálló élményt nyújt. tiszta időben láthatóak a budai hegyek, Százhalombatta és Ercsi tornyai is. 9 órától 16 óráig minden egész órakor látogatható a torony, melyre a mellette található Tourinform épületében tudnak jegyet váltani.

 

 

 

 

 

8. Tőzike Tanösvény Szigetbecse

A tanösvényt a település holtágának bemutatására hozta létre a Sziget-csücske Természetbarátok Egyesülete A tanösvény szabadon látogatható. Hossza 800 méter, babakocsival is könnyedén járható. A holtág faluval átellenes oldalán szabadtéri pihenő található padokkal, esőbeállóval. A rövidke szakasz tökéletesen alkalmas kisgyerekes családoknak vagy pedig idősebb pároknak egy meghitt romantikus sétára.

 

9. „Farmergolf” Szigetcsép

Ez a Hollandiából származó játék, mint neve is mutatja közeli rokonságban áll a „hagyományos” golffal. egy Holland úriember bizonyos Peter Weenink találta fel, mivel túl bonyolultnak találta az hagyományos golfot, drágának a hozzá tartozó felszerelést. Az alig több mint 10 éves sport már Európa több országában megvetette lábát, és hazánkba Szigetcsépre is elért. Magyarországon egyedüliként itt próbálhatják ki ezt a különleges sportot. A szabályokról legyen elég annyi, hogy egy fapapucs alakú ütővel kell egy kislabda méretű „golyót” a lyukba juttatni. Aki további részletekre kíváncsi látogasson el Szigetcsépre.

 

10. Duna-parti séta Szigetszentmárton

A kis-Duna ág talán egyik legszebb partja a szigetszentmártoni. Érkezzen az ember akár autóval, vagy akár HÉV-el itt egy szinte teljesen érintetlen festői környezet tárul az ember elé. A különféle növények –sulyom, nád tündérrózsa – mellett a parton andalogva a számos horgászra leszünk figyelmesek. A helyiek szerint a szigetszentmártoni partokon lehet a legnagyobb halakat fogni az egész Ráckevei- Soroksári Duna ágon. Kevesebb, mint 1 órányira a nagyvárosi forgatagtól ez a nyugalmat árasztó település lehet a teljes kikapcsolódás és a romantikus séták színhelye.

 

 

11. Római kori kikötő Szigetújfalun

Mint az közismert az Ókori Római birodalom határai egészen a Duna vonaláig elértek, és előszeretettel használták a folyót közlekedés céljából. Ennek a régmúltból maradt emléke a szigetújfalui Duna-parton található kikötő rom. Érdemes elsétálni a faluközpontból rövid távolságra lévő kikötő maradványaihoz, és beleképzelni magunkat a kor szellemébe.

 

 

 

Ha már tudja, hogy hova szeretne menni ajánlom látogasson el a www.rackevetersege.hu internetes portálra, ahol kiváló szállás ajánlatok mellett egyéb programokat és gasztronómiai lehetőségeket is találhat kénye- kedve szerint.